Zonder loodgieter je afvoer ontstoppen

De meeste afvoersystemen krijgen op den duur te maken met verstoppingen. Als je afvoer verstopt zit weet men niet altijd dat men dit ook zelf kan verhelpen. Een loodgieter hoeft niet altijd ingeschakeld te worden. Het is wel belangrijk om dit zelf op een zorgvuldige manier aan te pakken zodat je niet nog meer schade aanricht. Als het na herhaaldelijke pogingen nog niet gelukt is om de verstopte afvoer te repareren, schakel dan wel een loodgieter in. Zelf je afvoer ontstoppen? Lees dan onderstaande tips.

Benodigdheden voor afvoer ontstoppen.

De meeste gereedschappen vind je in de doe-het-zelf winkel of in een ijzerwaren winkel. Hieronder de benodigdheden voor als je afvoer verstopt zit.

  • Rubberen ontstopper ( deze wordt vaak plopper genoemd).
  • Ontstoppingsveer (als de verstopping wat dieper in de afvoerpijp ligt dan is een ontstoppingsveer zeer handig.
  • Rioolontstopper,wc ontstopper, gootsteenontstopper of een hogedruk ontstopper.(er is ook de mogelijkheid om ontstoppers te huren, dit is handig als je het maar eenmalig nodig hebt.
  • Azijn, baksoda of een kant en klaar ontstoppingsmiddel is een must om in huis te hebben.
  • Emmer
  • Rubberen handschoenen
  • Zaklantaarn

Plan van aanpak:

Pompen met de ontstopper

Heb je last van een kleine verstopping dan kan deze opgelost worden met een rubberen ontstopper. Je vult de gootsteen met een laagje water en propt een natte doek in de overloop opening. De rubberen kop van de plopper plaats je over de afvoer. Je maakt een aantal keren krachtige pompbewegingen waarna je de plopper met een snelle beweging lostrekt. Herhaal dit een aantal keer en controleer tussendoor of het water wegstroomt.

Vrijmaken van de zwanenhals

Als blijkt dat de rubberen ontstopper geen verandering teweegbrengt dan is het van belang om de zwanenhals goed schoon te maken.

Plaats een emmer onder de zwanenhals om vuil en water op te kunnen vangen. Als je de beker van de zwanenhals hebt losgeschroefd dan maak je hem schoon. Maak gebruik van een klerenhanger of ijzerdraad als de verstopping te diep in de zwanenhals ligt.

Kant en klare ontstopper

Mocht het afvoer ontstoppen na bovenstaande handelingen nog niet lukken, maak dan gebruik van een kant en klare ontstopper.

Zorg dat je handschoenen gebruikt en de gebruiksaanwijzing op de verpakking goed naleest. Zorg voor voldoende ventilatie en spoel nadien goed na. Kies liever voor milieuvriendelijke en biologische ontstoppers, omdat veel van de ontstoppingsmiddelen chemische en agressieve bestanddelen bevatten.

Ontstoppingsveer

Als je afvoer verstopt blijft zitten na deze handelingen kun je gebruikmaken van de ontstoppingsveer. Het is een stalen veer van vijf tot ongeveer tien meter. Het is noodzakelijk dat de veer zowel U als S bochten kan volgen. De veer wordt voorzichtig in een draaiende beweging de afvoer in geduwd. Hierdoor schraap je het vuil uit de leiding. Probeer het niet te forceren omdat je anders de leidingen kunt beschadigen.

Ziet het er naar uit dat het werk toch zwaarder is dan verwacht en heb je een zwaardere ontstopper nodig? schakel dan een leverancier of verhuurder in die je kan voorzien van advies. Of heb je het vermoeden dat de verstopping te hardnekkig is en je bang bent de leidingen te beschadigen? Schroom dan niet om een loodgieter of rioolexpert in te schakelen.

Wees er op tijd bij. Je voorkomt hiermee onnodige schade en hoge kosten.

Interesse in een professionele loodgieter in Utrecht? www.loodgieterinutrecht.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button